• Home
  • /
  • Is yoga nidra goed voor kinderen?

yoga-nidra-kinderen

Yoga nidra voor kinderen, een opkomende trend waar zowel kind als ouder veel voordeel uit kan halen.

Wanneer je kinderen ziet spelen en genieten zou je soms zelf weer terug willen naar die goede oude tijd. Geen zorgen, geen stress, maar heerlijk leven in het nu.

Althans, zo lijkt het. Ook het leven van kinderen begint langzaam maar zeker te veranderen. Op een steeds jongere leeftijd wordt er ontzettend veel van onze jeugd verwacht.

Denk maar eens aan tentamenweken of druk om te presteren, omdat een bekende Youtuber zegt dat het leven anders tot niks zal leiden.

Zoals volwassenen allerlei oorzaken hebben om stress te ervaren, hebben kinderen dit ook.

Een bewezen methode om stress te verminderen is yoga. Bij yoga kunnen poses horen die voor kinderen nog lastig zijn om uit te voeren.

Om deze reden is het voor kinderen perfect om te beginnen met yoga nidra. Bij dit soort yoga hoef je namelijk enkel te gaan liggen en te luisteren naar instructies.

Wat is het verschil tussen yoga nidra voor kinderen en voor volwassenen?

De uitvoering van yoga nidra oefeningen voor kinderen komt exact overeen met de oefeningen voor volwassenen.

Je ligt zo comfortabel mogelijk op je rug, in een rustige omgeving en luistert naar de instructies die worden gegeven door een begeleider.

Waar het verschil in zit is de manier waarop de instructies worden gegeven. Bij yoga nidra voor kinderen is het belangrijk dat de instructies voor een bepaalde levensfase worden gegeven.

Je kunt je voorstellen dat je een kind van 3 jaar anders moet benaderen dan een kind van 9 jaar.

Om je een impressie te geven heb ik hieronder 2 verschillende video’s geplaatst. De eerste yoga video is gericht op kinderen vanaf 5 jaar. De tweede video is een oefening voor volwassenen. Beluister beide fragmenten eens en merk op wat het verschil in instructies is.

Hoe kunnen kinderen het beste beginnen met yoga nidra?

Simpel, door het gewoon te doen. Misschien voelt het aan het begin wat onwennig en wordt er veel gegniffeld, maar door te oefenen zal het steeds meer een gewoonte worden.

Ook voor kinderen is het goed om een innerlijke wens, Sankalpa, te formuleren. Je zou verwachten dat dit voor kinderen ontzettend lastig is. Toch zijn juist kinderen hier erg goed in.

Vraag maar eens aan een willekeurig kind wat diegene later wil worden. Superheld, brandweerman, prinses zijn antwoorden die je in een tiende van een seconde te horen krijgt.

Wellicht zal je moeten helpen bij het formuleren van de Sankalpa, maar de wens zal snel duidelijk worden.

Daarnaast wil ik adviseren om te beginnen met Nederlandstalige oefeningen. Dit om het kind in eigen taal kennis te laten maken met yoga nidra.

Na verloop van tijd zal je merken dat de oefeningen het gewenste effect opleveren en er meer innerlijke rust wordt ervaren. Nadat je samen met je zoon/ dochter ervaring op hebt gedaan, kan je zelfs samen een yoga nidra cursus volgen.

Tot slot wil ik je adviseren om je eens te verdiepen in boeken over yoga nidra. Niet alleen zijn er boeken gericht op volwassenen, maar er zijn er ook die speciaal geschreven zijn voor kinderen.


Ook interessant

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Chakra’s openen met reiki

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}