• Home
  • /
  • Yoga nidra oefeningen

Oefeningen voor yoga nidra

Yoga nidra oefeningen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er oefeningen van 10 minuten, maar er zijn ook oefeningen van één uur of langer.

Belangrijk is om een oefening uit te zoeken waar jij je comfortabel bij voelt en wat past binnen jouw dag.

Bij het selecteren van een oefening zijn er meerdere keuzes die gemaakt kunnen worden. Wil je bijvoorbeeld enkel luisteren naar een stem of geef jij toch de voorkeur aan muziek op de achtergrond?

In welke taal wil je dat de oefening wordt uitgevoerd? Bereik jij de ultieme staat van ontspanning bij een Nederlandstalige yoga nidra oefening of is een Engelstalige oefening ook geen punt?

Binnen dit artikel lees je wanneer je de oefeningen het beste kunt uitvoeren, wat je nodig hebt om alles uit de oefeningen te halen en welke oefeningen er zijn.

Sankalpa

Een onderdeel van yoga nidra is de Sankalpa. Dit is een diepgewortelde wens die tijdens de oefeningen meerdere keren wordt aangehaald.

Sankalpa kan je zien als een zaadje die je plant in het onderbewustzijn. Het vormt de basis van jouw zijn en geeft richting bij het bepalen van jouw uiteindelijke doel.

Een voorbeeld van een Sankalpa is: ”Ik voel me gelukkig”.

Voor het uitvoeren van de yoga nidra oefeningen wil ik je dan ook adviseren om eerst jouw eigen Sankalpa te formuleren.

Hulp nodig? Lees hier hoe je jouw eigen Sankalpa kan opstellen.

Yoga nidra rust

Wanneer voer je de oefeningen uit?

Yoga nidra oefeningen kan je op verschillende momenten van de dag uitvoeren.

Hier komt het eigenlijk op neer, voer de oefeningen uit op de momenten dat jij behoefte hebt aan rust en ontspanning.

Heb je moeite met slapen? Volg dan voor het slapen een oefening. Het gevaar hierbij is wel dat je in slaap kunt vallen en daardoor de oefening niet kan voltooien. Anderzijds ben je dan wel van het probleem af waarvoor je de oefening nodig had 🙂

Heb jij gedurende de dag behoefte aan yoga nidra oefeningen? Maak dan gebruik van de pauze en pak jouw eigen rust moment op het werk.

Probeer hier wat mee te spelen. Ieder individu heeft een eigen leven en om deze reden is er geen regel over de momenten waarin je de oefeningen uitvoert.

Hoe vaak voer je de oefeningen uit?

Dit hangt volledig af van jouw behoefte en situatie.

Heb jij een stressvol leven en zou je meerdere keren per dag ultieme rust willen ervaren? Doe dit dan! Niemand kan voor jou bepalen wanneer jij de meeste waarde uit de oefeningen kan halen.

Begin gewoon eens met één oefening per dag en kijk wat dit voor jou doet. Daarna kan je opschalen.

Yoga mat

Wat heb je nodig bij yoga nidra?

Om te beginnen een rustige omgeving. Bij yoga nidra luister je naar een stem en is het belangrijk om geen last te ervaren van de omgeving.

Drukte kan ervoor zorgen dat jouw lichaam niet in staat is om ultieme rust te ervaren en dit is juist wat wij willen bereiken.

Daarnaast kan ik je adviseren om gebruik te maken van een yoga mat.

De yoga nidra oefeningen volg je liggend. Om deze reden is het erg prettig om op een goede yoga mat te liggen met een minimale dikte van 6mm.

Naast een mat worden bij sommige oefeningen klankschalen gebruikt. Deze kunnen deel zijn van een opname, maar je kan er ook voor kiezen om zelf klankschalen in te zetten.

Gratis yoga nidra oefeningen

Er zijn diverse manieren om gratis yoga nidra oefeningen te beluisteren.

Zo zijn er apps voor op de telefoon zoals de yoga nidra: Sacred sleep app van Kanya Kanchana. Ook kan de yoga nidra app van Vishapp uitkomst bieden.

Naast apps zijn er op de website van the Yoga Nidra Network veel gratis oefeningen te beluisteren. De opnames zijn vaak gericht op een bepaald thema. De gratis oefening hieronder is bijvoorbeeld gericht op een goede nachtrust.

Wat ik zelf een klein nadeel vind is dat de meeste gratis oefeningen Engelstalig zijn en hierdoor kan het soms wat lastig zijn om de reis volledig te volgen. Zijn er dan ook gratis Nederlandstalige oefeningen? Dat lees je zo.

Wat je ook vaak bij gratis oefeningen ziet is dat het echt losse brokjes zijn. Je luistert een fragment over een bepaald thema, voltooid de gehele oefening en in een volgend fragment gaat het over iets totaal anders.

Zelf vind ik het fijn om als het ware een programma te volgen waar een duidelijke lijn in zit. Hierdoor kan je als beginner met yoga nidra vrij laagdrempelig starten en daarna gaat het niveau geleidelijk omhoog.

Zijn er Nederlandstalige yoga nidra oefeningen?

Volg je liever Nederlandstalige oefeningen? Dan is dit zeker mogelijk!

Als je op zoek bent naar gratis Nederlandstalige oefeningen is het zeker de moeite waard om dit op te zoeken via YouTube. Er staan diverse oefeningen online met een tijdsduur van 15 minuten tot wel 60 minuten.

Wat ik zelf heb gemerkt is dat het aanbod gratis oefeningen toch redelijk schaars is. Als je veel bezig bent met yoga nidra ben je al snel door de fragmenten heen.

Om deze reden ben ik zelf op zoek gegaan naar andere opties en zo kwam ik op betaalde Nederlandstalige cursussen uit.

Yoga nidra Nederlandstalig

Yoga nidra oefeningen van Happy with Yoga

Het voordeel van een yoga nidra cursus is dat je begeleidt wordt door professionals. Je hoeft niet continu zelf op zoek te gaan naar nieuwe fragmenten maar je krijgt een totaal pakket waarmee je uit de voeten kunt.

Zelf ben ik al geruime tijd aangesloten bij de online yoga nidra cursus van Happy with Yoga.

Onder begeleiding van Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart heb ik de fijne kneepjes van yoga nidra geleerd. Wat ik persoonlijk erg goed vind is dat zij beginnen bij de basis, namelijk het formuleren van een sankalpa.

Door je op te geven voor de online cursus krijg je het volgende:

Online yoga nidra cursus

Happy with Yoga
€87 €37

  • Tijdelijke korting van maar liefst €50!
  • 7 verschillende Nederlandstalige yoga nidra sessies
  • Gratis e-book over yoga nidra
  • 3 yogavideo’s als bonus
  • Hulp bij het opstellen van jouw sankalpa
  • Professionele support vanuit Rolf en Melanie als je vragen hebt
  • Toegang tot een besloten yoga nidra Facebook groep


Ja! Ik wil yoga nidra oefeningen!

Normaal gesproken kost de online yoga nidra cursus €87. Voor wat je krijgt vind ik dit zelf niet duur, maar het mooiste is dat de online cursus tijdelijk is afgeprijsd naar €37!

Op zoek naar innerlijke rust?


Ja! Ik wil innerlijke rust ervaren!


Ook interessant

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Chakra’s openen met reiki

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}