• Home
  • /
  • 10 tips tegen overmatig zweten

Overmatig zweten kan een ontzettend grote invloed hebben op het zelfvertrouwen. Wie wordt er immers blij van grote zweetvlekken onder de oksels en een geur waarvoor een stinkdier nog weg zal rennen.

Lees hieronder mijn 10 tips om de zweetklachten vandaag nog te verminderen!

1. Ontharen

Scheren tegen zweet

De eerste tip lijkt misschien voor de hand liggend maar is zeker een tip die niet iedereen opvolgt. Om de kans op zweetvlekken te verminderen is het raadzaam om de okselharen kort te houden.

Waarom zou dit werken?

Dat komt doordat bacteriën zich kunnen nestelen in het haar onder de oksels. Hoe meer bacteriën aanwezig zijn en zich mengen met zweet, hoe sterker de lucht die hierdoor verspreidt kan worden.

Het ontharen van oksels kan op diverse manieren. De meest simpele manier is om de haren weg te scheren met een scheermes. Ga hierbij niet voor het goedkoopste mesje want huidirritatie in de oksels kan ontzettend vervelend aanvoelen.

Daarnaast is het mogelijk om okselharen weg te laten laseren. Hierdoor verdwijnt het haar op termijn en hoef je hier niet langer naar om te kijken. In sommige gevallen wordt een dergelijke behandeling zelfs vergoed.

2. Let op je voeding

Het voedsel dat je op een dag binnen krijgt kan ontzettend veel invloed hebben op het menselijk lichaam. Eet bijvoorbeeld maar eens de heetste peper die je kunt vinden. Wat voel je dan? Waarschijnlijk breekt het zweet je uit.

Dit komt doordat de peper de receptoren in de mond triggeren en vervolgens denk het lichaam het warm te hebben. Een gevolg op een warm lichaam is, tadaa zweet.

Niet alleen pepers kunnen resulteren in overmatig zweet of nare geurtjes. Ook spruitjes, drankjes die  cafeïne bevatten, ui en knoflook dragen hier ook aan bij.

De tip, voor een goede voorbereiding op een spannende situatie is het dus extra belangrijk om op je voeding te letten.  

3. Bewust kleding uitzoeken

Die kleding die je draagt kan van grote invloed zijn op het wel of niet aanmaken van zweet.

Denk bijvoorbeeld maar aan het dragen van een coltrui in de zomer. Alleen bij het idee begin ik al te zweten.

Het is dus goed om je te kleden naar de situatie. Zit je binnen een kantoor waar het altijd erg warm is, draag dan bijvoorbeeld alleen een overhemd en geen pullover. Mocht je toch persé een pullover aan willen, zorg dan dat jouw overhemd netjes gestreken is zodat je de pullover in geval van nood uit kunt doen.

Hieronder een drietal tips om rekening mee te houden bij het kopen van kleding:

Draag wijde kleding

Wijdere kleding zal minder snel een benauwend gevoel geven en zorgt voor minder warmte. Hierdoor hoeft het lichaam niet af te koelen door middel van zweet.

Koop donkere kleding

Op een donkerkledingstuk zijn zweetvlekken minder goed te zien. Kijk maar eens naar een wit T-shirt die je op een hete dag hebt gedragen. Grote kans dat er viezige gele kringen te zien zijn..

Materiaal keuze

Kijk bij het kopen van kleding goed naar het materiaal. Vermijd synthetische stoffen en draag in plaats daarvan katoen, wol, linnen of bamboe. Dit zijn luchtdoorlatende stoffen waardoor het lichaam niet oververhit raakt.

4. Anti transpirant deodorant

Een veel gebruikt middel om nare geurtjes ten gevolge van zweet te verdoezelen is deodorant.

Hierbij wordt meestal gekozen voor deodorant met een lekker luchtje zodat de zweetlucht tijdelijk niet aanwezig is. Het nadeel hiervan is dat dit tijdelijk is. Wanneer het zweet dermate aanwezig is zal het lekkere luchtje verdwijnen en de geur van ui toenemen.

Om dit te voorkomen adviseer ik om gebruik te maken van anti-transpirant deodorant. Deze versie van deodorant zorgt dat de zweetklieren geblokkeerd worden waardoor de nare geurtjes geen kans meer maken.

Als het om deodorant gaat is het dus handig om te letten op een product waarmee de bron wordt aangepakt in plaats van dat de lucht wordt verfraaid.

5. Wees uitgerust

Uitrusten tegen stress

Wanneer je slecht hebt geslapen en alles behalve uitgerust bent kan een dag bijzonder zwaar aanvoelen.

Iedere tegenslag lijkt 10 keer harder aan te komen. Of het nou iets kleins is zoals het niet open krijgen van een zakje koffiepads of iets groots zoals het niet kunnen starten van jouw auto vanwege een lege accu.

Door dergelijke omstandigheden kan jouw lichaam in een stressmodus schieten. Een gevolg van stress is dat het lichaam opwarmt en hierop reageert met zweet. Zelfs als stress absoluut niet nodig is kan je toch dit gevoel ervaren.

Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat en voldoende rust pakt om de dag fris en fruitig door te komen.

6. Ga sporten!

Huh, maar hier ga ik toch juist van zweten?!

Absoluut. Ik wil je dan ook niet adviseren om direct na het sporten naar het werk te gaan, tenzij je bij een uienboer werkt. Daar valt de lucht waarschijnlijk niet op 🙂

Wanneer je met regelmaat sport kan je de mate waarin jij zweet verminderen. Door aan conditietraining te doen kan de hartslag getraind worden. Een lager hartslag zal resulteren in minder zweet.

Door eerst veel te zweten en hard te trainen zorg je er dus voor dat je uiteindelijk minder zal zweten.

7. Okselpads

Met okselpads pak je de bron van het zweet niet aan. Wel kan je de gevolgen ervan verminderen.

Okselpads zijn er in diverse soorten en maten. Er zijn varianten die je 1 keer kan dragen en andere kan je weer hergebruiken.

Het prettige aan okselpads is dat ze de geur opnemen en ervoor zorgen dat er geen zichtbare vlekken in de kleding ontstaan. Dit zijn toch wel de 2 meest vervelende gevolgen van overmatig zweten.

Ik zou niet aanraden om altijd okselpads te dragen, maar bij een spannende situatie zoals een sollicitatiegesprek kunnen ze jouw oksels zeker wel redden!

8. Regelmatig douchen

Douchen tegen zweet

Misschien wel een inkoppertje maar tip #8 is o zo belangrijk.

Om de nare geurtjes onder de oksels te verminderen is het van belang om elke dag te douchen. Afhankelijk van de hoeveelheid zweet kan het zelfs nodig zijn om 2 keer per dag te douchen.

Denk niet gelijk aan een lange douchesessie. Kort de oksels reinigen is al voldoende.

Daarbij is het belangrijk om gebruik te maken van een douchegel met een PH-neutrale waarde. Hier zit namelijk geen parfum en kleurstoffen in waardoor de kans op huidirritatie aanzienlijk verlaagd wordt.

De Neutral 0% is een goed voorbeeld van een PH-neutrale showergel.

Let er ook op dat je na het douchen het lichaam goed afdroogt. Wanneer je dit niet doet zal het gebruik van een anti-transpirant minder effect hebben.

9. Denk niet aan zweet

Een erg nuttige tip om zweet te voorkomen is door er niet aan te denken. Tip binnen deze tip, lees dit niet voordat je een spannende situatie instapt 🙂

Denk bijvoorbeeld maar eens niet aan een roze olifant. Het is erg lastig om onder deze gedachte uit te komen en hoogstwaarschijnlijk zie je nu een roze olifant in gedachte.

De gedachte aan zweet heeft dezelfde werking. Door jouw aandacht enkel te richten op zweet gaat je lichaam dit ook voelen. Dit zorgt voor een soort sneeuwbal effect waardoor je uiteindelijk weer met klotsende oksels zit en de kringen van zweet in het zicht springen.

Probeer de aandacht dus op iets anders te leggen. Focus je bijvoorbeeld maar eens op de ademhaling.

10. Raadpleeg je huisarts

Wanneer de eerder genoemde tips niet helpen kan het goed zijn om een bezoekje aan je huisarts te plegen. Het kan namelijk zo zijn dat er een medische reden ten grondslag ligt voor de zweetklachten.

Bij medische oorzaken moet je bijvoorbeeld denken aan een stoornis in de stofwisseling, een infectie, neurologische ziekte of een hormonale verandering.


Ook interessant

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Chakra’s openen met reiki

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}