• Home
 • /
 • Wat is een klankschaal?

klankschaal

Welke klankschaal past bij mij? Een vraag die wij regelmatig voorbij zien komen en wat ons betreft een hele terechte vraag.

En eenmaal de perfecte schaal gevonden, hoe gebruik je die dan?

Een klankschaal leer je niet zomaar bespelen. Het is een instrument en om die reden kan het veel tijd kosten om de benodigde technieken onder de knie te krijgen.

Probeer maar eens in 1 dag viool te leren spelen.

Naast dat klankschalen er mooi uitzien en een fantastische aanvulling zijn binnen iedere woonkamer, worden ze wereldwijd gebruikt bij zowel yoga als meditatie.

Waarom dit zo is? Dat lees je zo.

Een klankschaal is een muziekinstrument dat wordt ingezet bij onder andere yoga- en meditatiesessies. Een klankschaal heeft de vorm van een kom en bestaat uit een mengsel van meerdere metalen. Om het te bespelen wordt een slagstok gebruikt. Door met de slagstok tegen de schaal te slaan ontstaan er trillingen. Deze trillingen helpen bij het resetten van de gedachte en het vinden van balans in het lichaam.

Wat zijn klankschalen?

Klankschalen, ook wel singing bowls genoemd, zijn als het ware kommen van metaal. Ze zijn van origine afkomstig uit Azië en worden voor diverse doeleinden ingezet.

Zo worden klankschalen bijvoorbeeld gebruikt als kom om voedsel in te bewaren en worden ze toegepast als schaal bij offerceremonies. Vandaag de dag zijn de klankschalen voornamelijk bekend als muziekinstrumenten en worden ze toegepast binnen onder andere yoga en meditatie.

Een klankschaal bestaat uit een mengsel van meerdere metalen, namelijk:

 • Goud
 • Zilver
 • Koper
 • Lood
 • Tin
 • Kwik
 • Ijzer

Er zijn vele soorten schalen die allemaal kunnen afwijken qua kleur, wanddikte en afmeting. Zo kan je een klankschaal kopen met een diameter van 11cm, maar ook met een diameter van maar liefst 45cm.

klankschalen-soorten

Zoals je misschien merkt kan het vanwege de vele soorten en maten erg lastig zijn om een klankschaal te kopen die bij jou past. Hier ga ik je straks bij helpen.

Hoe werkt een klankschaal?

Om een klankschaal te bespelen wordt er gebruik gemaakt van een slagstok. Met de slagstok kan je zachtjes tegen de schaal slaan of je draait rondjes op de rand van de schaal.

Hierdoor ontstaan trillingen en geluiden. De vorm van een schaal bepaald welk geluid hoorbaar is. Daarnaast heeft ook de manier waarop de schaal wordt vastgehouden en de ondergrond een invloed op het geluid.

Een klankschaal op een kussen zal bijvoorbeeld anders klinken dan dezelfde schaal op een ondergrond van steen.

Ook kan het geluid worden beïnvloed door de schaal te vullen met water. Door deze diverse technieken is het mogelijk om een uniek geluid en een daarbij horende trilling te creëren.

In het filmpje hieronder hoor je wat het verschil is in geluid wanneer je tegen de schaal slaat en wanneer je rondjes draait op de rand.

Wanneer je de techniek onder de knie hebt is het zelfs mogelijk om een heus klankschalen concert op touw te zetten. Het kan erg veel tijd kosten om op dit niveau te komen, maar het is absoluut de moeite waard.

Om een beeld te krijgen heb ik hieronder een klankschalen concert op YouTube geplaatst.

Wat doen klankschalen met je lichaam?

Een trilling kan ervoor zorgen dat een ander voorwerp mee gaat trillen, dit wordt ook wel resonantie genoemd.

Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 65% uit water en is mede daardoor prima in staat om een trilling over te nemen.

Dit is precies waar het bij klankschalen om draait.

Ieder lichaam bestaat uit een eigen energie. Door trillingen kan deze energie in beweging worden gebracht. De kunst is alleen wel om de juiste trilling te creëren.

Wanneer de perfecte trilling eenmaal is ontstaan kan dit meerdere gunstige effecten hebben op het lichaam, zoals:

 • Een betere nachtrust
 • Kalmte vanwege een geresette gedachte
 • Balans in het lichaam

Therapie met singing bowls

klankschaal-therapie

Een hedendaagse trend is klankschaal therapie. Hiermee wordt het lichaam tot innerlijke rust gebracht door het gebruik van meerdere trillingen.

Voordat een sessie plaatsvindt wordt er eerst een intakegesprek gehouden met een professional. Dit is nodig omdat er bij meditatie met klankschalen niet zomaar op een paar schalen wordt getimmerd.

Zoals eerder gezegd beschikt iedere individu over een eigen energie en met behulp van de intake wordt vastgesteld welk soort trilling bij jou past. Eenmaal vastgesteld kan de meditatie beginnen.

De sessie wordt doorgaans uitgevoerd op een soort massagetafel. Wanneer je zo comfortabel mogelijk ligt worden de benodigde klankschalen op het lichaam gepositioneerd.

De schalen worden direct op het lichaam geplaatst zodat de trilling ongehinderd tot het lichaam kan treden.

Hoe werkt yoga met klankschalen?

Naast therapie worden klankschalen ook vaak toegepast in de yoga wereld.

Veelal klinkt er voor de start van een yoga oefening een geluid van een klankschaal om het lichaam vast tot rust te brengen. Dit komt bijvoorbeeld regelmatig voor bij yoga nidra oefeningen.

Yoga nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Gezien klankschalen ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de nachtrust toeneemt is dit een perfect combinatie.

Daarnaast zijn er ook yoga sessies met klankschalen waarbij de schalen de gehele oefening te horen zijn. Een voorbeeld van zo’n sessie kan je hieronder beluisteren.

Welke klankschaal past bij mij?

klankschaal-met-slagstok

Een klankschaal uitzoeken kan erg lastig zijn. Het is volledig aan jou om te bepalen wanneer een klankschaal voldoet.

De trilling en het geluid moet voor jou goed voelen.

Je zou voor jezelf een checklist kunnen opstellen met een aantal eisen, denk aan de afmeting, het materiaal en een prijs. Vervolgens kijk je naar de aangeboden klankschalen en kan je aan de hand van jouw eisen een top 3 maken.

Eenmaal besteld kan je de schaal direct proberen om te kijken of het bij jou past. Voelt het niet goed? Ga dan door naar #2 uit jouw eigen opgestelde lijst.

Zo blijf je doorgaan totdat je de perfecte klankschaal hebt gevonden waarmee jij tot innerlijke rust kan keren.

Waar kan ik een klankschaal kopen?

Met de komst van het internet is het erg eenvoudig geworden om klankschalen te kopen.

Je hoeft niet langer af te reizen naar Azië om een klankschaal te kopen bij een eeuwen oude stam. Nee, in plaats daarvan kan je naar de website van bijvoorbeeld bol.com of Bax-shop.

Zij zijn aanbieders van ontzettend veel klankschalen in verschillende soorten en maten.

Mocht je een lager budget hebben kan je altijd een poging wagen via Marktplaats. Daar worden tweedehands klankschalen verkocht waarmee je net zo veel plezier kunt beleven.

Mocht je een klankschaal toch liever eerst proberen kan je vaak terecht bij een spirituele winkel. Of een dergelijke winkel bij jou in de buurt zit, kan je het beste even zoeken via Google.

spirituele-winkel

Zoals je ziet komt de winkel die ik zoek direct bovenaan de zoekresultaten te staan.

Heb jij ervaring met klankschalen? Laat het weten in de comments!

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?