• Home
  • /
  • Werkt yoga nidra als slaap meditatie?

yoga-nidra-voor-slapen

Nadat je een intensieve dag hebt gehad duik je na thuiskomst het liefst direct je bed in. Het lukt nog net om je tanden te poetsen en met het laatste beetje energie sleur je jouw lichaam in bed.

En dan, opeens duiken er allerlei gedachten op. Allemaal zaken waar je niet aan wilt denken wanneer je in bed ligt.

Het kunnen gedachte zijn die veroorzaakt worden door stress en spanning, maar het kunnen ook gewoon leuke random gedachte zijn. Het brein gaat soms alle kanten op.

Een ding dat wel zeker is, hiervoor ben je niet in bed gaan liggen.

Een slechte nachtrust kan een ontzettend grote invloed hebben op ons leven. ’s Nachts moet het lichaam juist herstellen in plaats van uitgeput raken.

Heb jij regelmatig moeite met slapen? Dan is het absoluut de moeite waard om te beginnen met slaap meditatie. In dit artikel lees je wat slaap meditatie is en welk soort ik je wil aanraden om mee te beginnen.

Wat is slaap meditatie?

yoga-nidra-staren

Alle gedachten, groot of klein, kunnen ervoor zorgen dat jij ’s nachts ligt te malen en hierdoor uren naar het plafond ligt te staren.

Om controle te krijgen over dergelijke gedachten is het goed om je eens terug te trekken en te luisteren naar het lichaam. Dit is precies waar slaap meditatie om draait.

Bij mediteren wordt al snel gedacht dat je een uur lang in kleermakerszit moet gaan zitten. Dit is verre van waar. Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren, allemaal met eigen poses en variërende tijden.

Wat de meditatie oefeningen allemaal gemeen hebben is dat er naar innerlijke rust wordt gewerkt.

Het voordeel van slaap meditatie is dat het bijdraagt aan het weghouden van adrenaline en cortisol. Dit zijn hormonen die het lichaam niet kan gebruiken wanneer wij toe zijn aan slaap.

Daarentegen helpt slaap meditatie bij het aanmaken van een slaaphormoon dat wél wenselijk is, namelijk melatonine.

Yoga nidra voor het slapen

Een bewezen methode voor een goede nachtrust is yoga nidra, ook wel slaapyoga genoemd.

"Een 1 uur durende yoga nidra sessie staat gelijk aan 4 uur slaap."

Nog niet bekend met yoga nidra? Lees dan mijn artikel over yoga nidra waarin ik vertel wat het precies is en wat de voordelen zijn.

Bij yoga nidra balanceer je tussen waken en slapen en wordt er naar innerlijke rust gewerkt. Na het afronden van een yoga nidra oefening merk je direct dat de onrust het lichaam heeft verlaten.

Hierdoor  zullen er geen eindeloze gedachten door je hoofd zwerven zodra je in bed gaat liggen om te slapen.

Het grote voordeel van yoga nidra is dat je de oefeningen liggend uitvoert. Je hoeft geen kennis te hebben van moeilijke yoga poses of te beschikken over een speciale yoga mat.

Je kunt de oefeningen zelfs vanuit bed volgen totdat je in slaap valt!

Wil jij direct van start gaan met yoga nidra zodat je sneller in slaap valt? Wellicht is de cursus van Happy with Yoga dan wat voor jou.

Lees mijn review van de yoga nidra cursus zodat je precies weet wat je van de cursus mag verwachten.


Ook interessant

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Chakra’s openen met reiki

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}