• Home
 • /
 • Chakra kleuren – dit zijn alle kleuren en hun betekenis

chakra kleuren

Chakra kleuren behoren samen met een symbool tot de eigenschappen van een chakra. Er zijn 7 chakra kleuren die wij onderkennen. Van onder naar boven zijn dit rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Een chakra kan je zien als een wiel van energie binnen het lichaam. Iedere chakra staat garant voor een bepaald deel van het lichaam.

Chakra’s kunnen geblokkeerd raken door bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis of ervaring. Om zo’n beschadigde chakra weer in balans te brengen kunnen de chakra kleuren worden ingezet.

Maar hoe kan een chakra kleur dan precies bijdragen aan het openen van een chakra?

Daar ga ik je alles over vertellen. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat chakra kleuren zijn
 • Welke kleuren er zijn
 • Hoe je chakra kleuren kunt zien
 • Welke kleur jij hebt

Chakra kleuren zijn kleuren die behoren bij een specifieke chakra. Van onder naar boven zijn dit rood (wortelchakra), oranje (navelchakra), geel (zonnevlecht), groen (hartchakra), blauw (keelchakra), indigo (derde oog chakra) en violet (kruinchakra). Iedere kleur beschikt over onderscheidende eigenschappen.

Wat zijn chakra kleuren?

Chakra kleuren zijn daadwerkelijk kleuren zoals je ze in het dagelijks leven ziet. Gelukkig worden niet alle kleuren gebruikt (dat zou vrij complex worden), maar zijn het er 7.

Het zijn namelijk de kleuren van de regenboog. In de basis worden er 3 kleuren gebruikt, dit zijn rood, geel en blauw. Deze kleuren worden gemengd om de overige kleuren te vormen. Rood en geel maakt oranje, geel en blauw maakt groen en rood en blauw maakt violet. Meng al deze kleuren door elkaar en je krijgt indigo.

Bij de kleuren gaat het erom wat jouw gevoel is. Wat is bijvoorbeeld jouw gevoel bij blauw? Blauw is mijn lievelingskleur en ik word er erg rustig aan. Denk maar eens aan een blauwe lucht op een heerlijke zomerse dag.

Zo roept iedere kleur een bepaald gevoel op. Als we rood nou eens vergelijken met de kleur blauw kan dit een stuk onrustiger aanvoelen. Hou maar eens een rode doek voor een stier.

Door bij iedere kleur een beeld en gevoel te krijgen kan je dit vergelijken met de daadwerkelijke kleur van de chakra. Komt jouw gevoel niet overheen met de daadwerkelijke kleur van de chakra, kan dit duiden op onbalans.

Geen idee wat je hier nu mee aan moet? Geen paniek, ik vertel je zo alles over de chakra kleuren en welke lichaamsdelen erbij horen.

De kleuren

7 chakra kleuren

Zoals gezegd onderkennen wij 7 chakra kleuren. In het Nederlands zijn dit:

 • Rood
 • Oranje
 • Geel
 • Groen
 • Blauw
 • Indigo
 • Violet

De volgorde is van onder, ook wel de wortelchakra, tot de bovenste kruinchakra. We beginnen dus met de kleur rood.

Chakra kleur rood

Het eerste chakra is het wortelchakra ook wel Muladhara genoemd in het Sanskriet. Het wortelchakra bevindt zich in het perineum onder in de ruggengraat.

Deze chakra staat voor geaardheid en zorgt voor een veilig gevoel. Door positief te blijven en open te staan voor nieuwe kansen behoudt deze chakra zijn kracht.

Bij de wortelchakra hoort de kleur rood. Rood geeft een gevoel van warmte, kracht, liefde en energie. Daartegenover staat rood ook voor boosheid, vernietiging en gevaar.

Chakra kleur oranje

Het tweede chakra is het sacraal chakra ook wel Swadhisthana genoemd in het Sanskriet. Het sacraal chakra bevindt zich net onder de navel en is verbonden met de geslachtsdelen, nieren, blaas en baarmoeder.

Deze chakra staat voor balans op zowel emotioneel als seksueel vlak. Het geeft je kracht om op een gezonde manier relaties aan te gaan met andere personen.

Bij het sacraal chakra hoort de kleur oranje. Oranje geeft een gevoel van energie, wilskracht, creativiteit en enthousiasme.

Chakra kleur geel

Het derde chakra is het zonnevlecht chakra ook wel Manipura genoemd in het Sanskriet. Deze chakra bevindt zich ter hoogte van de navel en wordt gelinkt aan de maag, dunne darm, lever en milt.  

Deze chakra staat voor zelfverzekerdheid en doelgerichtheid. Bij een goed ontwikkelde zonnevlecht chakra is het ik-gevoel sterk aanwezig. Je kunt er voor andere zijn, maar ook voor jezelf.

Bij het zonnevlecht chakra hoort de kleur geel. Geel staat voor vrolijkheid, wijsheid en optimisme.  Naast positieve effecten staat geel ook voor onenigheid, dominantie en agressie.

Chakra kleur groen

Het vierde chakra is het hartchakra ook wel Anahata genoemd in het Sanskriet. Het hartchakra bevindt zich in het midden van de borst, net naast het hart. Het Anahata wordt gelinkt aan het hart, de longen en de ademhaling.

Deze chakra vormt het centrum van het lichaam. Het hartchakra vormt namelijk het koppelstuk tussen de bovenste 3 en de onderste 3 chakra’s. Het staat voor intimiteit, geborgenheid en liefde. Niet alleen voor jezelf maar ook liefde voor de ander.

Bij het hartchakra hoort de kleur groen. Groen staat voor kalmte, hoop en vrede. Ook staat groen voor jaloezie, afgunst en bijgeloof.

Chakra kleur blauw

Het vijfde chakra is het keelchakra ook wel Vishuddhi genoemd in het Sanskriet. Het keelchakra bevindt zich (niet geheel verassend) bij de keel en wordt gelinkt aan de stembanden, mond, nekwervels en de schildklier.

Deze chakra staat voor communicatie en uiting van de emoties. Het gaat om wat we zeggen en hoe we dat zeggen. Het gevoel dat ontstaat bij het maken van klanken. Niet alleen is jouw eigen communicatie van belang, maar ook dat van de ander. Leer rust te hebben en te luisteren.

Bij het keelchakra hoort de kleur blauw. Blauw staat voor rust, onafhankelijkheid, creativiteit en oprechtheid. Daartegenover staat blauw ook voor depressie en oververmoeidheid.

Chakra kleur indigo

Het zesde chakra is het derde oog ook wel Ajna chakra genoemd in het Sanskriet. Het derde oog bevindt zich in het midden van het voorhoofd en is verbonden aan de pijnappelklier, ogen, het gezicht en het zenuwstelsel.

Deze chakra staat voor verbeelding, wijsheid en inzicht. Het derde oog vangt evenementen op die wij niet met onze ogen kunnen waarnemen. Eigenlijk ziet dit chakra door middel van gevoel.

Bij het derde oog hoort de kleur indigo. Indigo staat voor waarnemen, verkoeling en vormt het snijvlak tussen emotionele en spirituele gebeurtenissen.

Chakra kleur violet

Het zevende chakra is het kruinchakra ook wel Sahasrara genoemd in het Sanskriet. Het kruinchakra bevindt zich boven op het hoofd, oftewel de kruin. Het is verbonden aan de hersenschors en het zenuwstelsel.

Deze chakra wordt vaak verbonden met spiritualiteit en vormt een verbinding met het universum. Je kunt het zien als een poort naar hetgeen wat er allemaal buiten ons om gebeurt.  

Bij het kruinchakra hoort de kleur violet. Violet staat voor spiritualiteit, zelfobservatie en overtuiging. Daartegenover staat violet ook voor arrogantie.

Chakra kleuren zien

Tijdens een chakra meditatie is het mogelijk om de 7 chakra kleuren te zien. Door je ogen te sluiten en te denken aan de kleur die bij een chakra hoort, krijg je in gedachte een beeld te zien. Dit beeld toont de huidige staat van jouw chakra.

Denk je bijvoorbeeld gedurende een meditatie aan de wortelchakra moet je aan de kleur rood denken. Vergelijk nu jouw klaar rood met het soort rood dat bij de wortelchakra hoort. Komt dit overeen? Zo ja, dan is jouw chakra in balans.

Welke kleur chakra heb ik?

Om erachter te komen welke kleur chakra jij hebt kan je een chakra kleuren test doen. Door te zoeken via Google zijn er voldoende tests die je kunt uitproberen.

Hier is een voorbeeld van een chakra kleuren test waar je direct mee kunt beginnen.

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?