• Home
 • /
 • Het hartchakra, leer open te staan voor liefde

Het hartchakra

Het Hartchakra is een van de 7 chakra’s die zich in ons lichaam bevindt. Het hartchakra heet in het Sanskriet Anahata, wat ook wel ongebroken of ongeschonden betekend.

Dit is onze vierde chakra dat staat voor liefde. Niet alleen liefde voor andere om ons heen, maar ook voor jezelf. Niet geheel toevallig bevindt de hartchakra zich in de borstkas net naast het hart.

Maar wat is het hartchakra nou precies en hoe kan je een geblokkeerde hartchakra weer openen?

Dat gaan we zo behandelen. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat het hartchakra is
 • Hoe je een geblokkeerde hartchakra kunt herkennen
 • Hoe je dit vervolgens weer kunt openen
 • Welke edelstenen gelinkt zijn aan het hartchakra

Het hartchakra vormt het middenstuk van de 7 chakra’s in ons lichaam. In het Sanskriet wordt het Anahata genoemd, letterlijk vertaald betekent dit ongeschonden en ongebroken. Het hartchakra staat voor liefde. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. De bijbehorende kleur is groen en het element is lucht. Lichamelijk staat het Anahata symbool voor het hart, de longen en de ademhaling.

Wat is het hartchakra?

Anahata liefde

Het vierde chakra staat voor liefde, humaniteit en medeleven. Dit zorgt voor liefde in de omgang met anderen en voorkomt egocentrische gedachten. Bij het hartchakra gaat het om wij in plaats van ik.

Lichamelijk is dit te linken aan de ademhaling, het hart en de longen. Een hartchakra dat in balans is kan je herkennen aan een goede ademhaling en een sterk hart.

Ontwikkeling Anahata

De ontwikkeling van deze chakra komt voornamelijk vanaf het 21e tot het 27e levensjaar voor. Dit komt doordat dit een fase is in ons leven waarin veel verandering plaatsvindt op relationeel vlak.  Denk bijvoorbeeld maar aan relaties, wel of niet samenwonen of misschien overweeg je om kinderen te krijgen.

Allemaal keuzes waardoor jij leert hoe je van binnen in elkaar zit en wie je daadwerkelijk bent. Je beland namelijk niet zomaar in een situatie. Jouw situatie is een weerspiegeling van jouw eigen keuzes.

Kleur 

Iedere chakra heeft bepaalde eigenschappen waarmee onderscheidt wordt gemaakt van de overige chakra’s. Zo ook het vierde chakra. De kleur van Anahata is namelijk groen. Dit zie je ook terug in de edelstenen die ik straks aan je ga laten zien.

Element

Het element dat bij Anahata hoort is lucht. Dit is de reden dat ademhalingsoefeningen een grote bijdrage leveren aan het openen van het hartchakra.

Symbool 

Symbool hartchakra

Het symbool van Anahata bestaat uit een groene lotusbloem met 12 blaadjes.

In het midden zie je 2 driehoeken die een ster vormen. Een driehoek wijst omhoog en de ander wijst omlaag. Dit geeft aan dat dit chakra het middenstuk vormt van de 7 chakra’s.

Wat zijn de symptomen van een geblokkeerde hartchakra?

Er zijn vele symptomen die kunnen aanduiden dat het hartchakra uit balans is. Waar balans gekenmerkt wordt door liefde en acceptatie van onszelf en anderen, uit disbalans zich in kenmerken als dominantie of jaloezie.

Bij een blokkade van de vierde chakra ontstaan zowel mentale als fysieke klachten. Onder fysieke klachten vallen:

 • Last van de longen
 • Pijn in de borstkas
 • Astma
 • Tintelende vingers of voeten
 • Beurs gevoel in armen of borsten

Bij mentale klachten moet je denken aan:

 • Gesloten naar anderen
 • Jaloers
 • Ongevoelig
 • Gespannen
 • Laten leiden door emoties
 • Niet aan jezelf denken

Waardoor ontstaan deze symptomen nou?

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Vervelende situaties waarin iemand jou gekwetst of teleurgesteld heeft kunnen bijvoorbeeld leiden tot disbalans.

Een andere oorzaak, waar ik zelf wel eens tegenaanloop, is dat mensen tegenwoordig continu in het hoofd zitten. Alleen maar nadenken en situaties oplossen met gedachtes. Dit zorgt ervoor dat het lichaam en de geest hun connectie verliezen. Hoe je hieraan kan werken lees je zo.

Hoe open ik mijn anahata?

De kleur van de chakra speelt een grote rol in het openen ervan.

In het geval van het hartchakra gaat dit om de kleur groen. Om dit in de praktijk te brengen is het bijvoorbeeld goed om te beginnen met het eten van groene voeding. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, groene paprika, spinazie, avocado of kiwi.

Daarnaast is de kleur groen iets wat vrijwel direct verbonden wordt aan de natuur.

Wil jij jouw hartchakra openen? Ga dan lekker de natuur in! Een wandeling door het bos is natuurlijk nooit verkeerd en het draagt bij aan het openen van deze chakra. Win-win zou ik zeggen. Ik wil je wel adviseren om tijdens het wandelen extra goed op je ademhaling te letten. Hierin komt het bijbehorende element weer in terug, namelijk lucht.

Daarnaast kan een chakra meditatie uitkomst bieden bij het openen van het hartchakra. Hierbij kan je door middel van visualisatie aan de kleur groen denken. Stel je een groene energie voor die door jouw lichaam reist en langs je hart gaat.

Wanneer je gebruik wil maken van meditatie kan je ervoor kiezen om een stem te volgen, ook wel begeleide meditatie genoemd. In de video hieronder word je begeleidt door een stem. Ook kan je ervoor kiezen om enkel muziek te gebruiken. Daarvan heb ik hieronder een voorbeeld geplaatst.

Ter ondersteuning bij het openen van het Anahata wordt vaak essentiële chakra olie gebruikt. Dit draagt bij aan het bepalen van ons welzijn. Iedere chakra heeft een eigen soort olie, zo ook het vierde chakra. Fiore is een aanbieder van Essentiële Olie 4e Chakra Anahata.

Een overactief hartchakra

Is het mogelijk dat het hartchakra overactief raakt? Jazeker, in dat geval is er te veel energie aanwezig rond het gebied van het Anahata.

Dit kenmerkt zich in vervaagde grenzen tussen jezelf en anderen. Ja zeggen tegen andere personen, terwijl je eigenlijk nee had moeten zeggen. Ook kunnen personen met een overactieve hartchakra in staat zijn om de overvloed van liefde op een verkeerde manier in te zetten, bijvoorbeeld als misleiding.

Edelstenen die passen bij het hartchakra

Aventurijn

Zoals gezegd behoort de kleur groen bij het Anahata. Dit zie je dan ook terug in de edelstenen die gebruikt kunnen worden om de chakra in balans te brengen.

Voorbeelden van groene edelstenen zijn:

 • Amazoniet
 • Aventurijn (draag ik zelf)
 • Chrysocolla
 • Chrysopraas
 • Groene calciet
 • Groene fluoriet
 • Moldaviet
 • Peridoot

Als jij op zoek bent naar edelstenen die passen bij het hartchakra zou je eens een kijkje kunnen nemen bij een spirituele winkel in de buurt. Zelf ga ik bijvoorbeeld voor edelstenen naar VAN-DAAR in Barendrecht.

Ook is het mogelijk om online stenen te kopen. Bekijk hier het aanbod van groene edelstenen.

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?