• Home
  • /
  • Wat zijn chakra’s?

chakras

We hebben allemaal weleens van de term chakra gehoord. Maar wat zijn chakra’s nou eigenlijk? En hoe kun je deze chakra’s in je voordeel gebruiken?

Rond de term hangt een bepaalde zweverige aura. Ik moet zeggen dat ik mijn chakra’s in eerste instantie ook verre van serieus nam.

Maar toen ik besloot dit wel te gaan doen, ontdekte ik pas echt de waarde van de juiste kennis op dit gebied.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Met je chakra’s worden de verschillende energiecentra in je lichaam bedoeld. Deze zijn opgedeeld in zeven hoofdcategorieën.

Het ultieme doel is om je chakra’s in balans te krijgen. Waarom? Dit leidt ertoe dat je je op een dagelijkse basis gelukkiger voelt.

Ik weet het, dit klinkt een beetje vergezocht wanneer je het voor het eerst hoort. Laat je hierdoor niet afschrikken!

Er zit namelijk een heel gedachtegoed achter deze beweringen, met wereldwijd miljoenen mensen die er gebruik van maken.

Lees verder als je meer wilt weten over de oorsprong van chakra’s en hoe je ze zelf op de juiste wijze kan activeren.

Waar komen chakra’s vandaan?

Laten we beginnen bij het begin.

De betekenis van het woord ‘chakra’ is letterlijk ‘wiel’. Wanneer je chakra’s in balans zijn, draait het energiewiel in je lichaam namelijk moeiteloos en vlekkeloos.

Deze gedachtegang is ooit ontstaan in India, zo’n 3000 jaar geleden. In de Indiase geneeskunde werd ontdekt dat de juiste balans van chakra’s voor een bepaalde kracht kan zorgen. Het ging hierbij om spirituele behandelingen.

Zoals met zoveel Aziatische denkbeelden en geneeswijzen, werd dit pas veel later in de Westerse beschaving overgenomen en toegepast.

Je hebt chakra meditaties, chakra kleuren en je komt vrij frequent chakra symbolen tegen bij bijvoorbeeld een yogales.

Als dit begrip al zolang bestaat en door de jaren alleen maar krachtiger is geworden, dan kan het haast niet anders dan dat er een kern van waarheid achter schuilt.

Ondertussen heeft de werkwijze met chakra’s steeds meer waarde gekregen. Het is vandaag de dag dan ook echt een filosofie. Wereldwijd ontdekken meer en meer mensen wat hiermee de mogelijkheden zijn.

Volgens de oude wijsheid bevinden je chakra’s zich op de belangrijkste zenuwknopen van de wervelkolom. Hier komen alle energiekanalen samen.

Welke chakra’s zijn er?

Zoals gezegd zijn er dus zeven hoofdchakra’s. Allemaal hebben ze hun eigen functies en invloeden:

De eerste chakra: Muladhara of wortelchakra

Wortelchakra

Deze chakra zorgt ervoor dat jouw energie in verbinding staat met de aarde. Het geeft je alles wat je nodig hebt om van dag tot dag te overleven. In de tijd van nu uit dit zich in financiële en emotionele stabiliteit en veiligheid. De locatie van de Muladhara chakra is helemaal onderaan je ruggengraat.

De kleur van de eerste chakra is rood.

De tweede chakra: Svadhishana of sacrale chakra

Svadhishana

Vormt de basis van je creatieve energie in het leven. Aan de hand van deze chakra ben je in staat om te genieten van het leven op aarde. Deze chakra brengt je de juiste energie om gedane arbeid als positief te ervaren. De Svadhishana chakra zit net onder je navel.

De kleur van de tweede chakra is oranje.

De derde chakra: Manipura of Solaris Plexus chakra

Manipura

Wanneer deze chakra in balans is, dan vormt zich een gevoel van wijsheid, besluitvaardigheid en zelfvertrouwen. Je ervaart je persoonlijke krachten maximaal. Dit resulteert in een sterke identiteit en bijbehorende wilskracht. Je vindt je Manipura chakra terug in je navel.

De kleur van de derde chakra is geel.

De vierde chakra: Anahata of hartchakra

Hartchakra

Bij de vierde chakra staan liefde, compassie en een aardig karakter centraal. Is deze in balans, dan voel je evenveel liefde voor jezelf als dat je voor anderen voelt. Ook in lastige situaties weet je dan voor liefde en compassie te kiezen. De Anahata zit precies op het hart.

De kleur van de vierde chakra is groen.

De vijfde chakra: Vishudda of keelchakra

Keelchakra

De keelchakra richt zich op je spraak en hoe je hierin liefde en waarheid legt. Dankzij deze chakra weet je op elk moment precies de juiste dingen te zeggen. Je innerlijke waarheid komt er welbespraakt uit. Hierdoor komt je boodschap over. De locatie van de Vishudda is de keel.

De kleur van de vijfde chakra is blauw.

De zesde chakra: Ajna of het derde oog chakra

Derde oog chakra

Heeft zijn naam te danken aan de locatie, namelijk boven de wenkbrauwen op het voorhoofd. Dit wordt gezien als de toegang tot wijsheid die niet in de materiele wereld met de zintuigen waar te nemen is. Is deze chakra in balans? Dan heb je alle kennis van beide werelden.

De kleur van de zesde chakra is indigo.

De zevende chakra: Sahaswara of kruinchakra

Kruinchakra

Deze chakra is als het ware de kers op de taart van een juiste energiestroom door het lichaam. Het geloof is dat een balans in de zevende chakra ervoor zorgt dat je energie voorbij lijden en de dood gaat. Het is de ultieme balans. Je vindt deze chakra terug op je kruin.

De kleur van de zevende chakra is paars.

Hoe kun je chakra’s activeren?

Nu je weet wat je chakra’s zijn, wat ze doen en waar ze zitten, is het tijd om uit te vinden hoe je ze kan activeren.

Wanneer je ze namelijk activeert, begin je de kracht van de energiestromen pas echt te ondervinden.

De drie meest populaire manieren in de westerse wereld om je chakra’s te activeren, zijn:

  • Chakra yoga
  • Chakra therapie
  • Chakra meditatie

Tussen de gebruikelijke yoga en chakra yoga zit eigenlijk maar weinig verschil. Tijdens Chakra yoga probeer je je verschillende chakra’s te openen door kalm, geduldig en beheerst op één plek te blijven. Je versterkt hiermee bijvoorbeeld je band met de aarde, je eerste chakra.

Bij een chakra therapie ligt de focus op je mentale bewustwording. Van welke negatieve invloeden kan je je afsluiten en hoe laat je positieve en liefdevolle gevoelens toe? Je gebruikt de zeven chakra’s om in balans te komen.

Een chakra meditatie heeft ongeveer een gelijkwaardige werking. In een rustige toestand probeer je je te focussen op je energiestromen en je ademhaling. Visualisatietechnieken worden toegepast om verschillende emoties en gemoedstoestanden aan te boren.

Na het activeren van de chakra's kan het voorkomen dat er blokkades ontstaan. In dat geval is het belangrijk om de chakra blokkade zo snel mogelijk op te heffen.

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?