• Home
 • /
 • Serotonine tekort, zo vul je het gelukshormoon weer aan

Serotonine tekort

In het menselijk lichaam spelen hormonen een hele grote rol. Serotonine, een gelukshormoon, is er daar één van. Wanneer je lichaam hier genoeg van aanmaakt, dan ervaar jij een gelukkig gevoel.

Maar je kunt ook een serotonine tekort hebben. Hoe merk je dit? Je bent bijvoorbeeld angstig, hebt last van depressieve gevoelens en je hebt moeite met slapen.

Wat fijn is om dan te weten; Je kunt je serotonine tekort zelf aanvullen!

Wat is serotonine en hoe werkt het?

Serotonine is een neurotransmitter en zorgt daardoor voor de communicatie tussen hersencellen. Je ervaart de effecten van serotonine bijvoorbeeld wanneer je iets goeds hebt gedaan. Je lichaam geeft dit stofje vrij na een knappe sportprestatie of een compliment van een ander persoon.

Serotonine is daarmee een manier van het lichaam om aan te geven op welke dingen je trots mag zijn. Daarmee heeft het invloed op je gedrag en bepaalde stemmingen.

Bij het horen van deze functies begrijp je al snel waarom een tekort nadelige gevolgen kan hebben..

Wat zijn de symptomen van een tekort aan serotonine?

Zoals eerder al kort aangegeven zijn er meerdere symptomen die zich voordoen bij een tekort aan serotonine. De belangrijkste symptomen zijn vaak toch wel een angstig gevoel, depressie en slaapproblemen.

Zo is serotonine essentieel om een goed dag- en nachtritme aan te houden. Anders maakt het lichaam namelijk geen melatonine aan, het hormoon dat je slaap bevordert.

Verder ontstaan angsten en depressie doordat een gebrek aan serotonine doorwerkt op je stemming. Wanneer het tekort permanent aanhoudt, schiet je van een stemming sneller door in een depressie.

De bovenstaande symptomen zijn vaak het duidelijkst merkbaar en zorgen daarmee voor de grootste problemen. Verder kan je als gevolg van een tekort ook nog last hebben van:

 • Slechte stoelgang
 • Hoofdpijn
 • Eetbuien
 • Specifieke behoefte aan zoetigheden

Serotonine tekort aanvullen

Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je er zelf voor zorgt dat je serotonine tekort wordt aangevuld. Drie manieren waarop je dit kunt doen, zijn:

 1. Het heft in eigen handen nemen
  Een optie is om dingen te doen die je normaliter een trots gevoel bezorgen. Wat kan ervoor zorgen dat je een oprecht compliment aan jezelf geeft wanneer je het uitvoert? Dit boost automatisch de serotonineproductie.
 2. Een gebalanceerd dieet
  Voeding speelt een grote rol in je serotonineproductie. Let bijvoorbeeld extra op vitamine B3, B6 en magnesium. Daarnaast is het gewoon belangrijk dat je de juiste balans op zoekt. Een gezond dieet heeft een positieve invloed op je serotoninegehalte.
 3. Zoek de zon op
  De zon is niet alleen een goede bron van vitamine D, maar heeft ook een verhoogd serotoninegehalte als gevolg. Zoek daarom ook in de meer sombere maanden de zon op. Dit zou je nog weleens zeer positief kunnen verrassen.

Een serotonine tekort is daarmee niet het einde van de wereld. Er zijn meerdere dingen waar je op kunt letten, om je serotonine weer aan te vullen. Langzaam maar zeker zet je zo de weg in naar een gelukkiger leven!


Ook interessant

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Chakra’s openen met reiki

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}