• Home
 • /
 • Wat is chakra meditatie?

Chakra meditatie

Chakra meditatie begint een steeds groter begrip te worden in Nederland. Je zoekt tenslotte niet voor niks op dit moment naar informatie over chakra meditatie.

Maar wat is chakra meditatie nou precies en hoe kan je zelf het beste beginnen met deze vorm van meditatie?

Dat ga ik jou stap voor stap uitleggen. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat chakra meditatie is
 • Welke chakra oefeningen er zijn
 • Hoe je zelf kunt beginnen met chakra meditatie

Chakra meditatie is een vorm van meditatie waarbij je stap voor stap de 7 chakra’s afloopt. Dit heeft als doel om beschadigde en/ of chakra’s die uit balans zijn geraakt, te herstellen.

Chakra meditatie

7 chakra's

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat chakra’s precies zijn. Chakra’s zijn als het ware de energiepunten in het lichaam. Wij onderkennen 7 chakra’s, namelijk de:

 • Wortelchakra (Muladhara)
 • Sacraal chakra (Swadhistana)
 • Zonnevlecht chakra (Manipura)
 • Hartchakra (Anahata)
 • Keelchakra (Vishuddhi)
 • Voorhoofdchakra, of derde oog (Ajna)
 • Kruinchakra (Sahasrara)

Door negatieve gebeurtenissen of slechte voeding kunnen de chakra’s uit balans raken. Per chakra kan dit op een andere manier tot uiting komen, maar veelal ontstaan er lichamelijke en fysieke klachten.

Nadat een chakra uit balans of beschadigd is geraakt is het belangrijk om dit weer te herstellen. Dit is nou precies waar chakra meditatie om draait.  

Gedurende de meditatieoefening werk je alle chakra’s af. Je begint bij de wortelchakra en volgt het pad tot aan de kruinchakra. Het kan zijn dat een chakra nét wat meer aandacht nodig heeft dan de overige chakra’s. Dit doe je door de ademhaling naar het gebied te sturen waar de chakra zich bevindt.

Tekstueel is het moeilijk uit te leggen hoe deze vorm van meditatie werkt, maar er zijn voldoende online oefeningen te vinden die jou daarbij kunnen helpen.

Chakra meditatie oefeningen

Als jij op zoekt ben naar chakra meditatie oefeningen raad ik je aan om te beginnen bij YouTube. Er worden veel verschillende oefeningen aangeboden.

Zo zijn er oefeningen die alle 7 chakra’s stap voor stap afgaan. Ook zijn er oefeningen die op één chakra ingaan, zoals een hart chakra meditatie. Voor beide voorbeelden heb ik hieronder een fragment geplaatst zodat je zelf het verschil kunt horen.

Hoe vaak mag je de oefeningen uitvoeren?

Dit is een vraag die ik vaak voorbij zie komen en waar eigenlijk geen duidelijk antwoord op is te geven.

Bij chakra meditatie draait het om gevoel, jouw eigen gevoel. Luister goed naar jouw lichaam en bepaal dan voor jezelf hoe vaak jij de oefeningen wil uitvoeren.

Als jij een goed gevoel hebt en je voelt de behoefte om dagelijks meditatie oefeningen uit te voeren, is dat geen probleem.

Hoe kan ik beginnen met chakra meditatie?

Ben jij na het lezen van dit artikel razend enthousiast geworden en kan je niet wachten om te beginnen?

Dan is dat goed om te horen 😊 De resultaten zullen je verassen.

Om te beginnen wil ik je adviseren om de eerder genoemde YouTube filmpjes te volgen. Daarna kan je oordelen of chakra meditatie wat voor jou is.

Naast YouTube filmpjes zijn er ook boeken geschreven over chakra meditatie. Het is erg rustgevend om een momentje voor jezelf te pakken en te lezen over de uitvoering van dit soort meditatie.

Een aanbieder van diverse chakra boeken is bol.com. Bekijk hier de chakra meditatie boeken die zij aanbieden.