• Home
  • /
  • Last van overmatig zweten?

Ken je dat gevoel? Je staat op het punt om een belangrijke presentatie te geven of om een gesprek aan te knopen met jouw leidinggevende over een eventuele salarisverhoging.

Je hartslag gaat omhoog, je wangen kleuren rood en je krijgt het gevoel alsof jouw hele lichaam in vuur en vlam staat.

Dit komt voort uit ons oerinstinct. Bij stress was het vroeger namelijk zo dat het hele lichaam klaar moest staan om te vechten, te vluchten of te verstijven.

Overmatig zweten

Overmatig zweten

Een vervelend gevolg van ons oerinstinct is dat ons lichaam begint met koelen door middel van zweet. Hoeveel zweet het lichaam aanmaakt en het ongemak dat hierdoor ontstaat verschilt natuurlijk wel per persoon.

Indien er sprake is van kletsnatte oksels kan er wel gesproken worden over overmatig zweten, ook wel hyperhidrose genoemd.

Zelf weet ik als geen ander hoe ongemakkelijk het is om zwetende oksels te hebben. Vroeger had ik hier regelmatig last van, vooral bij spannende situaties waarbij ik buiten mijn comfortzone moest treden.

Op een gegeven moment stond ik met een collega te praten en merkte ik dat zijn blik steeds wegzakte. Ik kreeg al het gevoel dat hij naar mijn oksels keek maar ik besloot toch mijn verhaal af te maken.

Kort daarna pleegde ik een bezoek aan de toiletruimte om te kijken of mijn gevoel klopte, en jawel. Drijfnatte oksels en enigszins vreemde kringen in mijn overhemd sprongen in het zicht. Het uur daarop heb ik met mijn armen tegen mijn lijf gezeten.

Gelukkig was het al snel tijd voor een pauze. Een pauze waarbij ik even zonder jas kon gaan wandelen om de ergste zweetplekken te laten verdwijnen.

Herken jij dit verhaal? Lees dan nog even door en bekijk mijn 10 tips tegen overmatig zweet.

Waardoor kan zweet gaan stinken?

De geur die ontstaat bij overmatig zweet komt voornamelijk vrij via de zweetklieren. Zweet an sich is geurloos maar bacteriën kunnen ervoor zorgen dat er een sterke geur ontstaat.

Bah, wat doen die bacteriën daar?

Het menselijk lichaam is voorzien van een flinke dosis bacteriën. Ieder individu beschikt over een eigen samenstelling van bacteriën. Zo ook onder de oksels. Daar zijn miljoenen bacteriën aanwezig, maar er zijn voornamelijk drie soorten bacteriën te vinden die een eigen herkenbare geur kunnen produceren.

Afhankelijk van de hoeveelheid van de bacteriën kunnen deze ieder voor zich een zeer onprettige geur veroorzaken.

Staphylococcus bij zweet

Anaerococcus zorgt voor een geur die in de buurt komt van komijn. Het Corynebacterium doet denken aan de lucht van een geitenstal en Staphylococcus, misschien wel de meeste bekende lucht, ruikt naar ui.

Zoals eerder gezegd geeft pure zweet geen nare geurtjes. Wel eens last gehad van zweterige handen? Dan weet je waarschijnlijk dat dit nergens naar ruikt. Dit komt doordat het zweet op jouw handpalmen enkel zout bevat.

Eerder genoemde bacteriën kunnen niet leven op zout en zullen zich daarom ook niet nestelen op bijvoorbeeld de handpalmen of het voorhoofd.

Aan het eind van dit artikel geef ik een aantal tips om nare geurtjes onder jouw oksels te voorkomen.

Waardoor zweet de een meer dan de ander?

Laten we eerst eens kijken waardoor de hoeveelheid zweet veroorzaakt kan worden.

Afhankelijk van leeftijd, geslacht en klimaat produceert iedereen een eigen hoeveelheid zweet.

Kinderen zweten bijvoorbeeld minder dan volwassenen en mannen zweten over het algemeen meer dan vrouwen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid spieren. Een kind heeft minder spiermassa dan een volwassene en daardoor komt er minder warmte vrij.

Ook is het klimaat waarin jij je verkeerd van belang. Mensen die in een warm klimaat leven zweten bijvoorbeeld meer dan mensen uit een koeler klimaat.

Naast deze oorzaken kan zweet ook veroorzaakt worden door medicatie, emotionele situaties en voeding. Eet bijvoorbeeld maar eens een rode peper. Voor de meeste van ons volgt hierop een heftige zweterige reactie.

Zweetvlekken verwijderen uit kleding

Zelf weet ik als geen ander hoe vervelend het is om zweetvlekken in kleding te hebben. Helaas heb ik al een aantal van mijn favoriete T-shirts moeten weggooien..

Het belangrijkste is om de bezwete kledingstukken niet na thuiskomst in een hoekje te gooien. In plaats daarvan loop je naar het keukenkastje en pak je een fles azijn en wasmiddel.

Tip: Indien mogelijk is het handig om het kledingstuk in de zon te laten drogen. De zon kan er namelijk aan bijdragen dat de bacteriën verdwijnen.

Vul een emmer met warm water en doe er een flinke scheut azijn bij

Doe het vervuilde kledingstuk in de emmer en laat die minimaal 30 minuten weken

Tot slot was je het kledingstuk in de wasmachine

Wassen tegen overmatig zweten

Wat kan ik doen om het zweet te verminderen?

Er zijn een aantal manieren om het zweet onder de oksels te verminderen. Hieronder zie je de oplossingen die mij erg hebben geholpen!

Okselpads

Okselpads zijn een prima oplossing om zweetvlekken tegen te gaan. Het voordeel van okselpads is dat ze dun zijn, erg licht aanvoelen, onopvallend zijn en altijd zorgen voor droge oksels. Daarnaast passen ze gemakkelijk in je tas waardoor je ze altijd kan gebruiken wanneer het nodig is.

Okselpads zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er ook herbruikbare okselpads die je na het dragen kan wassen.

Anti-transpirant

Een veel gebruikt product tegen nare geurtjes is deodorant. Vaak wordt een deodorant met een heerlijke frisse of zoete lucht aangeschaft om de zweetgeur tegen te gaan.

Dit lijkt misschien logisch want daarmee verbloem je de sterke zweetlucht. Het vervelende hierbij is dat de bron niet wordt aangepakt en de geur uiteindelijk zal winnen (of je moet een deodorant per dag willen gebruiken).

In plaats van een normale deodorant kan je beter een anti-transpirant gebruiken. Anti-transpirant zorgt er namelijk voor dat de zweetklieren geblokkeerd worden waardoor er geen zweetlucht ontstaat.

Een voorbeeld van een goede anti-transpirant is syNeo 5 anti-transpirant deodorant. syNeo kan de zweetlucht tot wel 5 dagen verminderen en bevat allantoïne om huidirritatie tegen te gaan.

Deodorant crème

Tot slot mijn persoonlijke favoriet en misschien wel de beste deodorant tegen een sterke zweetlucht. Bij een normale deodorant spuit je al snel alle kanten op waaronder op kledingstukken.

Het voordeel van deodorant crème is dat je zelf de benodigde hoeveelheid en de plaats waar je het wil smeren kan bepalen.

Om optimaal gebruik te maken van de deodorant crème is het handig om eerst te douchen en de huid grondig te wassen. Laat de huid daarna goed drogen en smeer de deodorant crème op.

Mijn redder in nood op een intensieve dag is de deodorant crème van byly. Met de verpakking van 25ml kan je echt maanden vooruit! Dit product gebruik ik echt elke dag waardoor ik mijzelf niet langer druk hoef te maken om bezwete oksels.

10 tips tegen overmatig zweet

Nieuwsgierig naar wat je nog meer kan doen tegen overmatig zweten? Lees mijn 10 tips en begin vandaag nog aan een leven zonder overmatig zweet!

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?