• Home
 • /
 • De 5 reiki symbolen en hun betekenis

reiki symbolen

Reiki symbolen waren tot voor kort onbekend terrein voor mij. Bij mijn zoektocht naar hoe je chakra’s kunt openen kwam ik de symbolen voor het eerst tegen.

Maar wat zijn reiki symbolen nou precies en hoe kan je ze inzetten?

Dat heb ik uitgezocht en ga ik jou zo duidelijk mogelijk uitleggen. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat reiki symbolen zijn
 • Welke 5 symbolen ingezet worden
 • Hoe je de symbolen gebruikt
 • Hoe je de reiki symbolen tekent
 • Wat reiki symbolen stenen zijn

Reiki symbolen worden ingezet bij het besturen van universele energie. Er zijn 5 soorten namelijk, Cho Ku Rei, Sei He Ki, Hon Sha Ze Sho Nen, Dai Ko Myo en Raku. Ieder symbool staat voor eigen unieke krachten. De reiki symbolen kunnen als sieraad gedragen worden. Doorgaans worden de symbolen op het lichaam of in de gedachte getekend. 

Wat zijn reiki symbolen?

Reiki symbolen zijn symbolen die gebruikt worden bij het besturen van universele energie. De symbolen worden toegepast door een reiki beoefenaar met als doel om een zo sterk mogelijke verbinding te krijgen met het universum.

Als je al bekend bent met reiki weet je dat er verschillende niveaus zijn, namelijk reiki 1, 2 en 3. Binnen reiki 1 leer je hoe je door middel van handoplegging energie kunt ontvangen en doorgeven aan andere personen. Vanaf reiki 2 worden de energetische symbolen geïntroduceerd.

Welke reiki symbolen zijn er?

Vandaag de dag worden er nog 5 symbolen toegepast binnen reiki. Dit zijn de symbolen die vanaf de 2e graad worden toegepast, namelijk:

 • Cho Ku Rei
 • Sei He Ki
 • Hon Sha Ze Sho Nen
 • Dai Ko Myo
 • Raku

Cho Ku Rei

Cho Ku Rei

Cho Ku Rei is het eerste symbool en staat bekend als het krachtsymbool. Je spreekt het uit als Tsjo-Koe-Ree.

Met behulp van Cho Ku Rei kan je de sterkte en richting van de universele energie bepalen. Afhankelijk van hoe het symbool getekend wordt kan iemand beter geaard worden of een sterkere verbinding verkrijgen met het spirituele.

Door bij het tekenen van het symbool boven te eindigen wordt de energie richting het spirituele gestuurd. Door onder te eindigen wordt de energie naar de aarde gestuurd.

Sei He Ki

reiki symbool Sei He Ki

Sei He Ki is het tweede symbool en wordt veelal het emotiesymbool genoemd. Je spreekt het uit als Sai-Hé-Kie.

Dit symbool gaat meer in op het emotionele aspect van heling. Het maakt diepgaande emoties als liefde en verdriet los.  

Daarnaast kan dit symbool ook gebruikt worden om een ruimte, personen, eten of jouw gedachte te reinigen.

Hon Sha Ze Sho Nen

reiki symbool Hon Sha Ze Sho Nen

Het derde reiki symbool is Hon Sha Ze Sho Nen, ook wel het afstandssymbool genoemd. Je spreekt het uit als Hon-Sja-Ze-Sjo-Nen.

Dit symbool maakt het mogelijk om reiki op afstand toe te passen. De gever en de ontvanger hoeven dus niet fysiek op dezelfde locatie aanwezig te zijn. Door met goede focus aan de ontvanger te denken is het mogelijk om een brug te creëren. Op die manier kan er positieve energie worden overgebracht.

Dai Ko Myo

reiki symbool Dai Ko Myo

Het vierde symbool is Dai Ko Myo, ook wel bekend als het mastersymbool. Het wordt uitgesproken als Dai-Koo-Mioo.

Dit symbool wordt ingezet vanaf reiki 3 en zorgt voor een verbinding met het universum. Het stelt de kruinchakra in staat om nog verder te openen waardoor het mogelijk is om sterkere energie te ontvangen. Pas wanneer dit gebeurd is mag je jezelf reiki master noemen.

Gezien de kracht van dit symbool wordt het niet tijdens iedere reiki behandeling toegepast. Enkel wanneer de ontvanger hier behoefte aan heeft.

Raku

reiki symbool Raku

Het vijfde en laatste symbool is Raku, ook wel vuurslang genoemd. Je spreekt het uit als Raakou.

Om reiki master te kunnen worden is dit het laatste symbool waarover je moet beschikken. Het wordt voornamelijk gebruikt om een reiki behandeling af te sluiten. Om de Raku te openen ga je met je hand vanaf het hoofd van de ontvanger via de wervelkolom naar beneden. Daarbij adem je geleidelijk uit.

Vergeet niet om de Raku ook weer te sluiten. Dit doe je door dezelfde beweging te maken, maar dit keer van onder naar boven.

Hoe kan ik reiki symbolen gebruiken?

Er zijn meerdere manieren waarop een reiki symbool gebruikt kan worden. Zo is het mogelijk om een reiki symbool te gebruiken door het symbool:

 • Te visualiseren
 • Te tekenen op het lichaam
 • Op te nemen in je gedachte
 • Te tekenen in de lucht

Reiki symbolen stenen

Reiki stenen zijn stenen met daarop één van de 5 reiki symbolen. Ze zijn in allerlei kleuren te verkrijgen en vaak is het symbool in goudkleur aangebracht.

Reiki stenen worden ingezet om de reiki-energie extra kracht bij te zetten. Ze kunnen worden gedragen als sieraad, maar het is ook mogelijk om ze op een voor jou relevante plaats te leggen. Denk hierbij aan een lichaamsdeel of een plaats binnen een kamer.  

Bekijk hier het aanbod van reiki stenen.

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?