• Home
  • /
  • Betekenis van de lotusbloem

lotusbloem betekenis

De lotusbloem is een veel gebruikt symbool, maar wat is nou de betekenis van de lotusbloem?

Het moge wel duidelijk zijn dat veel personen fan zijn van deze wonderschone bloem. Je ziet de bloem daardoor vaak terugkomen in bijvoorbeeld tatoeages, kettingen, armbanden, waxinehouders en ringen.

Daarnaast is de lotusbloem een veel gebruikt symbool in de yoga wereld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de 7 chakra’s.

Maar wat is nou de kracht van de lotusbloem en waarom is juist deze bloem gekozen als wereldwijd symbool? Dat heb ik voor jou uitgezocht.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat een lotusbloem is
  • De betekenis van de lotusbloem
  • Wat de symbolische betekenis is
  • Welke kleuren de lotusbloem heeft
  • Het verschil tussen een waterlelie en een lotusbloem

De lotusbloem is een waterplant afkomstig uit de familie Nelumbonaceae. De Botanische naam voor de lotus is Nelumbo Nucifera. De plant is afkomstig uit Indonesië en India, maar is tegenwoordig ook te vinden in China, Thailand en Korea. De lotusbloem staat voor verlichting en zuiverheid. De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren namelijk rood, wit, blauw, paars en roze.

Wat is een lotusbloem?

lotusbloem vijver

De lotusbloem, ook wel Nelumbo Nucifera genoemd, is een waterplant afkomstig uit de familie Nelumbonaceae. Van oorsprong komt de plant uit Indonesië en India, maar is over de jaren heen ook te vinden in China, Australië, Thailand en Korea.

Is de lotusbloem dan alleen in die landen verkrijgbaar? Nee dat gelukkig niet. De plant kan wel tegen een stootje en zolang de wortels niet bevriezen is het ook mogelijk om de plant op minder exotische plaatsen te houden.

Afhankelijk van de diepte van het water waarin de lotusbloem zich bevindt, kunnen de wortels tot wel 5.5 meter groeien. Deze wortels kunnen zich erg goed verspreiden waardoor een geheel wateroppervlak in een mum van tijd bedekt kan zijn met deze planten. Kijk maar eens naar de meren van het Italiaanse dorp Mantua.

De lotus bloeit het gehele jaar door. Het leuke aan de plant is dat de blaadjes ’s ochtends open gaan en ’s avonds weer sluiten. Dat vind ik persoonlijk erg gaaf om te zien. Wanneer de lotus rijp is buigt deze zich voorover. Hierdoor vallen de zaadjes in het water en kunnen deze zich weer ontpoppen tot een nieuwe prachtige bloem.

Een gedroogde lotusbloem is voor veel mensen, waaronder ik, een minder prettig gezicht. Je kan het vergelijken met een douchekop. Je ziet allemaal kleine gaatjes en dat geeft een misselijk gevoel. Dit wordt ook wel trypofobie genoemd.

Ondanks dat de lotusbloem deels eetbaar is, worden voornamelijk de jonge bladeren gebruikt om eten in te bewaren. De bloemen worden veelal ingezet in de parfumindustrie.

 Wat is de betekenis van de lotusbloem?

Laten we eerst eens kijken naar de meest belangrijke eigenschap van de lotusbloem. Het mooie van een lotus is dat deze ten alle tijden schoon is. Ondanks dat de plant voornamelijk groeit in moerassige gebieden, zal je nooit een vervuilde lotus aantreffen.

Dit komt door de nano structuur op de bloem en het blad. Hierdoor kan water en vuiligheid zich niet hechten aan het oppervlak. Deze eigenschap wordt ook wel super hydrofoob genoemd. Ben je bekend met het lotuseffect? Dat komt hier dus vandaan.

In het Hindoeïsme en Boeddhisme heeft de lotus een grote betekenis. De bloem staat namelijk, vanwege de hydrofobe eigenschap, symbool voor verlichting en zuiverheid. Om deze reden worden goden vaak afgebeeld met een lotus. Of dit nou als troon is of als versiering, de lotus komt vrijwel altijd terug.

De lotusbloem staat voor het leven. Vanaf het moment dat de plant begint te bloeien gaat dit het hele jaar door. De manier waarop de wortels hun weg vinden naar de oppervlakte weergeeft het verleden van de mens. Al moet je nog door een ontzettend duistere tijd, uiteindelijk zal dit altijd leiden tot een prachtige bloem.

Wat betekenen de kleuren van de lotusbloem?

De lotus komt in vele verschillende kleuren voor namelijk, rood, roze, wit, blauw en paars. Iedere kleur bevat een eigen betekenis. Veelal komt deze betekenis uit het Boeddhisme.

Rood

lotus plant rood

De rode lotus staat voor het emotionele aspect van het hart. Denk hierbij aan liefde, relaties en trouw. Daarnaast staat de rode lotus voor innerlijke emotionele groei. Zijn de rode rozen op? Dan is een rode lotus een perfect alternatief.

Roze

lotusbloem roze

De kleur roze kom je het vaakst tegen als het om lotusbloemen gaat. Deze kleur staat voor het ontwikkelen van menselijke groei en de ziel. Je begint net als de lotus in het donker (moeras) en ontwikkelt je via een eigen levenspad (de steel). Uiteindelijk leidt dit tot bewustzijn (de bloem).

Wit

lotus plant wit

De witte lotus staat voor puurheid en perfectie. Iedereen streeft naar perfectie maar is dit wel haalbaar? De witte lotus staat voor jouw doel en herinnert je eraan wat je echt wilt bereiken.

Blauw

lotusbloem blauw

De kleur blauw staat voor het uitbreiden van de geest. Hierbij moet je denken aan leren, wijsheid en kennis. Waarbij je bij de meeste lotusbloemen de kern van de bloem goed kunt zien is dit bij de blauwe lotus anders. De bladeren bedekken deels de kern. Dit staat symbool voor het feit dat de spirituele groei nooit volledig is. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Paars

lotusbloem paars

De paarse lotus staat voor het achtvoudige pad dat zal leiden tot verlichting. Om deze reden wordt de paarse lotusbloem vaak afgebeeld met 8 blaadjes.

Lotusbloemen en chakra’s

Chakra’s moet je zien als energiewielen die ronddraaien binnen ons lichaam. Er zijn 7 chakra’s die allemaal tot een eigen lichaamsdeel behoren.

Als je kijkt naar ieder chakra symbool zie je de lotusbloem duidelijk terugkomen. Het openen van de lotusbloem staat symbool voor het openen van de chakra’s.

Het verschil tussen een lotusbloem en waterlelie

Dit is iets wat ik mijzelf al langer afvroeg. Waterlelies zijn in Nederland niet uniek en zitten zelfs bij mij in de sloot naast het huis. Nu ik meer weet over lotusbloemen vraag ik mij toch af wat nou het verschil is tussen de lotusbloem en een waterlelie. Ze lijken namelijk ontzettend veel op elkaar.

Wat blijkt, het is geen familie van elkaar. De waterlelie kent meer dan 50 soorten. De bladeren van de lelie drijven op het wateroppervlak en zitten via lange stengels vast aan de wortelstok. De lelie baat het beste bij stilstaand en voedselrijk water. Om deze reden zijn witte en gele lelies op veel plaatsen in Nederland te zien.

De lotusbloem komt voornamelijk voor in Aziatische landen. De bladeren van de lotus zitten vast aan stengels die vervolgens weer zijn verbonden met een soort knol onder water. De bloemen zweven een aantal centimeter boven het water. Dit is vooral het zichtbare verschil met de waterlelie. De lotus heeft water nodig van minimaal 20 graden.

Ook interessant

Manduka Prolite vergeleken Pro

Verschil Manduka Prolite en Manduka Pro

Reiki om chakra's te openen

Chakra’s openen met reiki

chakra openen gevaarlijk

Is het gevaarlijk om chakra’s te openen?